11.9.2024

Marionetlijnen: behandelen met fillers

Als je merkt dat je mondhoeken hangen, dan kun je dus last hebben van zogenaamde marionetlijnen. Maar hoe ontstaan marionetlijnen? En bestaat er dan ook een behandeling om marionetlijnen te verminderen?

Leontine Ruiters bij Aēstec

“Zolang je nog maar kunt bewegen”

- Podcast Lon & Leo

Beluister de hele podcast

Er zijn verschillende behandelingen die mogelijk zijn voor je gezicht. En er zijn zelfs behandelingen die vrijwel pijnloos zijn. Je hoeft dus niet altijd onder het mes. Als je merkt dat je mondhoeken hangen, dan kun je dus last hebben van zogenaamde marionetlijnen. Maar hoe ontstaan marionetlijnen? Dat kan dus te maken hebben met leeftijd.

Maar als je die marionetlijnen vervelend vindt, bestaat er dan ook een behandeling voor marionetlijnen verminderen? Je kunt hier meer lezen over marionetlijnen en marionetlijnen behandeling.

Marionetlijnen: hangende mondhoeken

Als je geen medische achtergrond hebt, dan ben je misschien nog niet bekend met marionetlijnen. Dit zijn een soort lijntjes die in je mondhoeken kunnen ontstaan. Het zijn eigenlijk verticale lijnen die naar beneden lopen. Het kan dus lijken alsof je mondhoeken naar beneden staan.

Waarom worden het marionetlijnen genoemd? Omdat veel mensen het vergelijken met de touwtjes die aan een marionet vast zitten. Marionetlijnen zijn verder normaal en er zijn meer mensen die hier last van hebben. Maar als je dit vervelend vindt of je bent van mening dat de lijnen te veel opvallen, dan ben je misschien wel op zoek naar een marionetlijnen behandeling. Er zijn bijvoorbeeld cosmetische artsen waar je terecht kunt.

Hoe ontstaan marionetlijnen eigenlijk?

Marionetlijnen ontstaan door de jaren heen. Bij de één vallen ze meer op dan bij de ander. Misschien vallen de lijntjes jou pas sinds kort op. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je hangende mondhoeken kunt krijgen. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • Je wordt ouder: Dat je huid elasticiteit verliest, dat is normaal. Dit komt doordat je ouder wordt en de aanmaak van collageen afneemt. Collageen is een lichaamseigen stof. Maar doordat je huid wat slapper wordt, kunnen je ook last krijgen van hangende mondhoeken
  • Je rookt: Het roken van sigaretten heeft niet alleen invloed op je organen, maar ook op je huid
  • Het is genetisch bepaald: Niet alle huidproblemen hebben een duidelijke oorzaak. Het kan namelijk ook om genetische aanleg gaan. Misschien hebben je familieleden ook duidelijke marionetlijnen

Wie kunnen last krijgen van marionetlijnen?

Eigenlijk kan iedereen last krijgen van marionetlijnen. Het is niet zo dat alleen vrouwen deze lijntjes rondom de mond krijgen. Je kunt ze ook terugzien bij mannen. Nu gaat iedereen hier anders mee om. Een behandeling is dus nooit verplicht.

Marionetlijnen behandeling: filler behandeling

Als je merkt dat jouw marionetlijnen opvallen en je wil hier iets aan doen, dan is het mogelijk om te kiezen voor een marionetlijnen behandeling. Dit kan bij een cosmetisch arts. Bij veel artsen kun je een vrijblijvend consult krijgen, waarbij je eerlijk advies krijgt van de arts. De arts kijkt bij een eerste consult niet alleen naar je huid, maar kan ook een persoonlijk behandelplan opstellen voor een behandelmethode.

De behandelend arts kan een filler behandeling voorstellen als marionetlijnen behandeling. Fillers zijn niet hetzelfde als een botox behandeling. Fillers kunnen de marionetlijnen namelijk opvullen, waardoor de lijnen wat zachter worden. Hierdoor kunnen de marionetlijnen verminderen. Maar naast opvullen, stimuleren fillers ook collageenaanmaak.

Fillers worden ingebracht met een dunne naald, dus het is geen operatie. Of het pijnlijk is, dat verschilt natuurlijk per persoon. Het verschilt ook per cosmetisch arts welke vloeistof er wordt gebruikt voor de juiste filler. Misschien kun je vragen om een verdovende crème voor de behandelde huid, zodat je de pijn minder voelt. En na een aantal weken volgt er een controle afspraak, zodat de arts de fillers kan controleren.

Wat moet je doen na de behandeling van fillers?

Iedereen reageert anders op een filler behandeling. De cosmetisch arts kan jou daar meer over vertellen, ook over het herstel. Herstel na fillers is niet hetzelfde als bij een operatie. Je hebt namelijk geen wond. Maar je kunt wel merken dat je huid gevoeliger is. Daarnaast kunnen er ook blauwe of rode plekjes ontstaan rondom het behandelde gebied.

In principe kun je gewoon doorgaan met je dagelijkse bezigheden. Wat betreft sporten, make up gebruiken en zonnebanken, is het verstandig om dit met de arts te overleggen. Hij of zij kan jou vertellen waar je precies rekening mee moet houden.

Behandeling van marionetlijnen met make up?

Fillers zijn niet permanent. Na ongeveer 12 maanden kun je al merken dat het effect afneemt. En hoewel het inbrengen van fillers geen operatie is, staat niet iedereen te springen om een behandeling met naalden. Misschien denk jij er net zo over. Zijn er nog andere opties voor een marionetlijnen behandeling?

Neem nu make up gebruiken. Met make up kun je de marionetlijnen tijdelijk laten verdwijnen. Je kunt ervoor kiezen om een foundation of concealer aan te brengen op je gezicht. Met deze make up vul je de marionetlijnen niet op. Maar je kunt er wel voor zorgen dat ze minder opvallen. Om te voorkomen dat de marionetlijnen juist op gaan vallen, is het een slim idee om geen donkere kleuren te gebruiken. Maar je kunt ook eens uitproberen wat voor jou werkt.

Kun je marionetlijnen voorkomen?

De conditie van je huid kun je niet helemaal in de hand hebben. Je kon eerder al lezen dat marionetlijnen ook kunnen ontstaan door een genetische aanleg. Voorkomen kan dus niet helemaal, maar je kunt je huid wel goed beschermen en verzorgen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je huid altijd goed beschermt tegen UV straling. Zo voorkom je namelijk dat de zonschade aan je huid kan toebrengen of laat verbranden. Marionetlijnen kunnen namelijk ook door UV straling ontstaan. Er zijn zonnebrandcrèmes die je kunt proberen, maar ook dagcrèmes met SPF erin verwerkt. Smeer niet alleen je gezicht in, maar ook de rest van je lichaam om jezelf goed te beschermen.

Je kunt je huid ook verzorgen door het iedere dag goed te reinigen. Haal iedere dag je make up er goed af, om irritatie te voorkomen. Daarnaast zijn er ook serums en crèmes die je kunt proberen. Dit zijn geen behandelingen waardoor marionetlijnen direct verdwijnen of voorkomen worden, maar het kan wel bijdragen aan een gezonde huid. Er zijn bijvoorbeeld crèmes met Q10. Deze stof kan helpen om vroege rimpels te voorkomen en je huid te voeden.

Zullen we kennismaken?

Weet je al wat je wilt, of wil je eerst meer informatie? Samen met de cosmetisch arts bespreek je de opties en krijg je een persoonlijk behandelplan. Het eerste consult is altijd vrijblijvend.

Plan een vrijblijvend consult